Filter Idej

Izberi Regijo:
Prostor:
Znotraj Zunaj Oboje
Letni Čas:
Zima Poletje Vso Leto
Starostna Skupina:

Blejski grad

0 v GRADOVI

INFORMACIJE


Spletna stran: http://www.blejski-grad.si

Cesta svobode 11, 4260 Bled

+386(0)4 5729 782

Blejski.grad@zkbled.si


BLEJSKI GRAD - po pisnih virih najstarejši grad na Slovenskem, z darovnico prvič omenjen leta 1011 kot castellum Veldes. 

Na mogočni strmi skali, ki se dviga 130 m nad ledeniškim Blejskim jezerom, stoji simbol Bleda in Slovenije – Blejski grad. 

Podoba gradu nad jezerom z romantičnim otočkom in cerkvijo je tista blejska značilnost, ki je skozi stoletja postala prepoznavna doma in v svetu. 

 Z razglednih teras gradu je izreden razgled na jezero z otokom, po deželi z Lescami in Radovljico na dlani ter po goratem svetu Karavank in Julijskih Alp.   

Več kot tisoč let je minilo, bilo je 10. aprila leta 1004, odkar je v italijanskem Trentu nemški kralj Henrik II. podaril briksenškemu škofu Albuinu in njegovi škofiji posest Bled na Kranjskem. 

Leta 1011 je cesar Henrik II. z novo darovnico Albuinovemu nasledniku Adalberonu podaril tudi grad na pečini (castellum Veldes), ki se v tej drugi darovnici prvič omenja v ohranjenih pisnih virih.

Blejski grad je bil upravno središče briksenške zemljiške posesti na Gorenjskem. V srednjeveških virih se ime Bleda omenja v nemški obliki Veldes.

 Blejski grad je po času omembe najstarejši grad na Slovenskem. Grajska poslopja so razvrščena ob spodnjem in zgornjem dvorišču. 

O lepotah Bleda in gradu so glas širili ugledni popotniki, med njimi tudi Janez Vajkard Valvasor v Slavi Vojvodine Kranjske iz leta 1689.

  


Regija: Gorenjska ~ Prostor: Oboje ~ Letni Čas: Vso leto ~ Starostna Skupina: vse starosti

Galerija Slik


  • Ogledov: 3544
  • (Ocena 5.0/5 Zvezdic) Vseh Glasov: 1
  • 1 0

Trenutno Ni Nobenega Komentarja...

Komentiraj