Filter Idej

Izberi Regijo:
Prostor:
Znotraj Zunaj Oboje
Letni Čas:
Zima Poletje Vso Leto
Starostna Skupina:

Proteusova jama z vivarijem - Postojnska jama

0 v ŽIVALI
foto:www.postojnska-jama.eu/

INFORMACIJE

Spletna stran: http://www.postojnska-jama.eu/sl/obiscite-nas/proteusova-jama-z-vivarijem/

Telefon: (05) 700 01 00

Naslov: Postojnska jama d.d., Jamska cesta 30, 6230 Postojna

 

PROTEUSOVA JAMA Z VIVARIJEM

Zvezda med prebivalci Postojnske jame je seveda človeška ribica – Proteus anguinus, a zanimivih prebivalcev kraškega podzemlja je še veliko več. Raziskovalci ocenjujejo, da Postojnska jama nudi zavetje več kot 150 živalskim vrstam. Nekatere najbolj zanimive lahko podrobneje spoznate v Proteusovi jami z Vivarijem.

 

Postojnska jama je zibelka posebne veje biološke znanosti – speleobiologije. Za rojstni datum nove znanosti štejemo leto 1831, ko je Postojnčan Luka Čeč v Postojnski jami našel hroščka drobnovratnika (Leptodirus hochenwarti). Kmalu so raziskovalci odkrili in popisali desetine novih vrst živali, ki so razmeram v jami tako prilagojene, da zunaj nje ne morejo preživeti.

 

Proteusova jama – Vivarij se nahaja v Rovu novih podpisov, 50 metrov od vhoda v Postojnsko jamo. Sestavljata ga dva dela – raziskovalni in razstavni. Raziskovalni del, tako imenovani laboratorij, služi znanstvenemu delu in raziskovanju. Speleobiološka razstava v razstavnem delu pa obiskovalcem jame atraktivno predstavi temeljne pojme krasoslovja in speleobiologije, posebnosti podzemeljskega okolja ter najznačilnejše predstavnike naših jamskih živali. Največ pozornosti je posvečene človeški ribici.Regija: Primorska ~ Prostor: Zunaj ~ Letni Čas: Poletje ~ Starostna Skupina: vse starosti
  • Ogledov: 1797
  • (Ocena 0.0/5 Zvezdic) Vseh Glasov: 0
  • 0 0

Trenutno Ni Nobenega Komentarja...

Komentiraj